På Haninge kommuns webbplats finns mycket information om Vega. Där kan du bland annat läsa:

I Vega utvecklas en boendemiljö anpassad efter den nya tidens behov. En stadsdel där hållbar utveckling står i centrum och där det är möjligt att vara både klimatsmart och ekonomisk på samma gång.

Drygt 20 minuter från Stockholms innerstad bygger vi en helt ny stadsdel för 10 000 innevånare. Stadsdelen heter Vega och ligger i Haninge kommuns norra del. Samtidigt bygger vi en helt ny pendeltågsstation som också ska heta Vega.

Vega står för närhet och hållbarhet. Här kan du vara både klimatsmart och ekonomisk. Det är en av anledningarna till att Vega är populärt bland barnfamiljer. De första invånarna är redan på plats i Vegas västra del där utbyggnaden pågår för fullt.

Vega centrum
Bild från haninge.se

3 300 bostäder i olika former av boende kommer att finnas här. Allt vävs samman med nya gator, cykel- och gångvägar, parker, torg och naturområden.

Vega ligger perfekt placerat för den som drömmer om ett inspirerade boende som har närhet till allt. Det är två kilometer till centrala Handen med Haninge centrum och service av olika slag. Handelsplatsen Port 73 ligger inom gångavstånd. Det är också nära till natursköna omgivningar som friluftsområdet Rudan, Tyresta nationalpark och skärgårdspärlor som Utö, Dalarö och Huvudskär.

Vega är beläget i Haninge kommuns nordvästra del. Vega ansluter i väster och norr mot Huddinge, i öster mot

kommundelen Norrby och i söder mot Handen. Kända delar som ingår i Vega är Kolartorp, Kvarntorp, Söderbypark och Söderhagen. .

Förskola och skola i Vega

I den nya stadsdelen Vega kommer det att finnas åtta stycken förskolor med sex stycken avdelningar på vardera förskola. Det kommer även att finnas två grundskolor i Vega. Grundskolan som ligger centralt i Vega kommer att vara en F-9 skola med 725-900 barn.

För- och grundskolorna kommer att vara utspridda i de olika områdena när allt är färdigbyggt. Byggnationen av för- och grundskolorna kommer att ske under olika perioder. Bygget har redan startat och den sista förskolan är beräknad att stå färdig år 2021.

Befintliga förskolor

Förskolan Gunnebo har startat sin verksamhet. Förskolan ligger på Timmervägen 58 och har sex avdelningar där gruppfördelningen är 1-3 år samt 3-5 år. Barnantalet är 17-22 barn per avdelning.

Kommunikationer

Haninge kommuns planer för stadsdelen Vega omfattar bland annat bostäder för cirka 10 000 människor och arbetsplatser och service. För att möta den befolknings- och trafikökningen behöver trafiksystemet utvecklas. Trafikverket kommer därför bygga en ny pendeltågsstation och en ny trafikplats på väg 73 vid Vega. Dessutom kommer trafikplats Handen att byggas om.

I dagsläget finns anslutning till motorvägen mot Stockholm i södra delen av Vega samt utanför kommungränsen i norr. Direktbuss går till Gullmarsplan (810) med tät trafik i rusningstid, det finns även en busslinje mellan Vega och Tungelsta (835). En tredje busslinje går mellan Haninge och Farsta (830), denna buss ansluter till pendeltåg i Haninge Centrum (5–7 minuter söder om Vega) och i Skogås (5–7 minuter norr om Vega).

Restiden med direktbussen till Gullmarsplan är cirka 15 minuter, med bil är tar det 15–20 minuter. Pendeltåget går fyra gånger i timman och tar cirka 30 minuter in till cityterminalen. Den nya pendeltågsstation som planeras vid Vega kommer att göra resan betydligt smidigare och snabbare.

Ta pendeltåg till city

En ny pendeltågsstation längs Nynäsbanan och en ny trafikplats på väg 73 planeras och ska byggas i den framväxande stadsdelen Vega i Haninge kommun, endast 20 minuter från Stockholm city.

Den 5 maj 2015 togs det första spadtaget för den nya pendeltågstationen. Den beräknas stå klar 2019. Då ska cirka 4 200 människor kliva på tåget på stationen i Vega och cirka 23 000 personer passera stationen i båda riktningarna. Resan mellan Vega och Stockholms central beräknas bli cirka 25 minuter och till Handen och därmed Haninge centrum handlar det om fem minuter.

Den ökade tillgängligheten är en viktig faktor i Vega och fokus ligger på att underlätta för bussar, cyklister och gående. Busstorget kommer att finnas i direkt anslutning utanför entrén. Det blir dubbla rulltrappor och bra anslutningar för gående och cyklister med cykelparkering nära entrén. Nära stationen ska det finnas 200 parkeringsplatser och bra p-platser för funktionshindrade.

Rekreation och fritid

Vega gränsar till Drevviken. Där kan man bada och vintertid finns goda möjligheter till skridskoåkning. Många tycker om att åka långfärdsskridskor här. Utanför Vega, i söder, ligger Rudans friluftsområde. Rudans friluftsområde är ett populärt friluftsområde nära pendeltågsstationen.

Här finns strövvänliga skogar, stora ängar, friluftsbad, ädelfiske, motions- respektive skidspår med konstsnö, elljusspår, grillplatser och även teaterlada. Rudan Center har motionscentral, bastu, café, restaurang och konferensmöjligheter. Teater och musikfester anordnas i Rudans friluftsområde samt Haningedagen. Sörmlandsleden passerar Rudans gård.

Källa: www.haninge.se

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.

Login